ေကာ္ဖီခ်စ္သူမ်ားသို႔ (mmDailyNews ၏ အပုဒ္ ၆၀၀ ေျမာက္ အမွတ္တရ ေဆာင္းပါး)
ႏိုးေနက်အခ်ိန္၌ ပံုမွန္ႏိုးလာျမဲ အတိုင္း သူႏိုးလာခဲ့သည္။ ျခံထဲက
မိုးမခပင္၏ အရြက္စိမ္းသြယ္သြယ္မ်ား ေပၚတြင္ လင္းပြင့္ေနသည့္ ေနျခည္ႏုကို
ျပတင္းတံခါးမွ ျမင္ေနရသည္။ အျပင္ဘက္ ပတ္၀န္းက်င္မွ ငွက္တခ်ိဳ႕ေအာ္ျမည္သံ
ၾကားေနရသည့္ မနက္ခင္း ျဖစ္ပါသည္။ လတ္ဆတ္ေသာ စိတ္အလ်ဥ္ တစ္ခုႏွင့္အတူ
မ်က္လံုးမ်ား အလိုလို ပြင့္လာျပီးေနာက္ မနက္ခင္းေရာက္ျပီ ဟူေသာအသိကို
ခံစားရျခင္းသည္ အေတာ္ေလး အရသာ ရွိလွသည္ဟု သူေတြးမိသည္။
အရသာ………။ သူအရသာတစ္ခုကို ေတာင့္တလာမိသည္။ သိစိတ္ရွိလာသည္ႏွင့္ တျပိဳင္နက္
လိုအင္ေတာင့္တမွဳမ်ား ေပၚလာသည္မွာ လူသားသဘာ၀ပင္ ျဖစ္မည္ ထင္သည္။
သူေတာင့္တေသာ အရသာက ခ်က္ခ်င္း လွ်ာေပၚ ေရာက္မလာသည့္ အတြက္ အလိုမက်မွဳ
ေသးေသးေလး ေပၚလာသည္။
လွ်ာဖ်ားက ထိုအလိုမက်မွဳေလး ၾကီးလာမွာ ေၾကာက္လြန္းလွသည့္ သူ႔စိတ္သည္
သူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို အိပ္ရာထဲမွ မီးဖိုခန္းထဲ ခဏခ်င္း ေရာက္သြားေစသည္။
မိနစ္ပိုင္းအတြင္း သူေတာင့္တေသာ အရာကို သူကိုယ္တိုင္ ေဖ်ာ္စပ္ႏိုင္ရန္
အဆင္သင့္ျဖစ္သြားသည္။ ခြက္ထဲက ေကာ္ဖီမွဳန္႔မ်ားေပၚ ေရေႏြးဆူဆူ
ေလာင္းထည့္လိုက္ျပီး ေမႊလိုက္ေတာ့ စြဲမက္ဖြယ္ သင္းပ်ံ႕ပ်ံ႕
ေကာ္ဖီနံ႔ထြက္လာ၏။ တစ္ငံုခ်င္း အရသာခံေသာက္ရင္းမွ ေနသာထိုင္သာ
ရွိသြားသည္။ အခုမွ ေန႔သစ္ကို သူအျပည့္အ၀ လက္ခံရရွိသြားျခင္း ျဖစ္သည္။
သူ႔အတြက္ေတာ့ မနက္ခင္းတြင္ ေကာ္ဖီသည္ ေနေရာင္ျခည္နီးနီး အေရးၾကီးေသာ
အရာျဖစ္ေနသည္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံသား အားလံုး၏ တစ္၀က္ေက်ာ္သည္
ေကာ္ဖီစြဲေနေၾကာင္း မေန႔က သတင္းတစ္ပုဒ္ထဲမွာ ဖတ္လိုက္ရ၏။ အေမရိကန္ေလာက္
မမ်ားရင္ေတာင္ ဒီႏိုင္ငံမွာလည္း ေကာ္ဖီသည္ က်ယ္ျပန္႔ေသာ
အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ အစဥ္အလာ တစ္ရပ္ ျဖစ္ေနသည္မွာ ေသခ်ာလွေပသည္။ သူ႔လို
တစ္ေန႔ အနည္းဆံုး ေကာ္ဖီ သံုးခြက္မွ မေသာက္ရရင္ မေနႏိုင္သူေတြ
အလုပ္ထဲမွာေတာင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားေနေပျပီ။
အရာရာတြင္ ေကာင္းက်ိဳး ဆိုးက်ိဳးဟူ၍ ရွိမည္သာ ျဖစ္သည္။ ေန႔စဥ္
စြဲလန္းေသာက္သံုး ျဖစ္ေနေသာ ေကာ္ဖီမ်ား၏ ေကာင္းက်ိဳးႏွင့္ ဆိုးက်ိဳးကို
သူတိက်ေသခ်ာစြာ သိလိုလာသည္မွာ ၾကာျပီ ျဖစ္သည္။ အလုပ္မ်ားေတာ့ စာအုပ္ေတြ၊
အင္တာနက္ေတြေပၚလည္း ရွာမဖတ္အား။
တိုက္ဆိုင္ခ်င္ေတာ့ မေန႔က သူေန႔စဥ္ ဖတ္ေနက် mmDailyNews ၀က္ဘ္ဆိုက္တြင္
ေကာ္ဖီေရရွည္စြဲေသာက္ျခင္း၏ ေကာင္းက်ိဳး ဆိုးက်ိဳး
သက္ေရာက္မွဳမ်ားအေၾကာင္း ေဆာင္းပါး ပါလာသည္။
သိလိုစိတ္ မ်ားေနေသာေၾကာင့္ မ်က္ႏွာသစ္၊ မနက္စာ စားျပီးသည္ႏွင့္
ထိုေဆာင္းပါးကို ဖတ္ျဖစ္ခဲ့ေလသည္။
------------------------------
------------------------------ --------------------
လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္တစ္ေထာင္ေက်ာ္ ခန္႔က အီသီယိုးပီးယားႏိုင္ငံသားမ်ား သည္
ပထမဆံုး ေကာ္ဖီကို စားသံုးျခင္း ျပဳခဲ့ၾကသည္။ လန္းဆန္းႏိုးၾကြေစေသာ
အာနိသင္အတြက္ အသီးႏွင့္ အေစ့မ်ားကို ၀ါး၍ စားေသာက္ခဲ့ၾကျခင္း ျဖစ္သည္။
ကမၻာ့ပထမဆံုး စီးပြားျဖစ္ ေကာ္ဖီစိုက္ပ်ိဳးမွဳ ႏွင့္ အမွဳန္႔အျဖစ္
ျပဳလုပ္ေသာက္သံုးျခင္းကို ယီမင္ႏိုင္ငံတြင္ စတင္ခ့ဲေၾကာင္း မွတ္တမ္းမ်ား
အရ သိရသည္။ သို႔ေသာ္ ၁၇ ရာစု၏ ကုန္သြယ္ေရး ဖြံ႔ျဖိဳးမွဳမ်ားႏွင့္အတူ
ဥေရာပ၌ ေကာ္ဖီေစ်းကြက္ စတင္က်ယ္ျပန္႔လာခဲ့ျပီး ေခတ္အဆက္ဆက္
ေကာ္ဖီမ်ိဳးစံု တီထြင္ေဖာ္စပ္ကာ ကမၻာအႏွံ႔သို႔ နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္
ပ်ံ႕ႏွံ႔သြားခဲ့ေၾကာင္း ဖတ္ဖူးခဲ့သည္။
ယေန႔ကမၻာတစ္၀န္းလံုး၌ ေကာ္ဖီကို က်ယ္ျပန္႔စြာ ေသာက္သံုးေနၾကသလို လူဦးေရ
သန္းတစ္ေထာင္နီးပါးသည္ ေကာ္ဖီစြဲေနၾကေၾကာင္း သိရသည္။ လူ ၆ ေယာက္လွ်င္ ၁
ေယာက္ႏွဳန္းဟု အၾကမ္းဖ်ဥ္း ဆိုႏိုင္မည္။ ထိုမွ် လူၾကိဳက္မ်ားေနေသာ
ေကာ္ဖီ၏ အဆိုးအေကာင္းမ်ားကို မိမိႏွင့္ အဆင္ေျပျခင္း ရွိမရွိ
ခ်ိန္ထိုးတြက္ခ်က္ႏိုင္ရန္ စုစည္းေဖာ္ျပေပးလိုက္ရပါသည္။ သို႔ေသာ္
အခ်ဳပ္ဆိုလွ်င္ ေကာ္ဖီ၏ ေကာင္းကြက္ ဆိုးကြက္မ်ားကို ခ်ိန္ခြင္လွ်ာ
မွ်ၾကည့္လွ်င္ ေကာင္းကြက္က ပိုမ်ားသည္ဟု ပညာရွင္အမ်ားစုက
အဆိုျပဳပါေၾကာင္း စကားဦး ၾကိဳသမ္းပါရေစ။
ေကာ္ဖီပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္း၏ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
(၁) ဟားဗာ့ဒ္တကၠသိုလ္မွ က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ား၏ လူေပါင္း ၁၂၀,၀၀၀ ဦးကို
၁၈ ႏွစ္ၾကာ ေစာင့္ၾကည့္ မွတ္တမ္းတင္ထားေသာ ေလ့လာမွဳၾကီး ျပီးဆံုးေသာ အခါ
ရခဲဲ့ေသာ ရလဒ္မ်ားအရ ေန႕စဥ္ ေကာ္ဖီ တစ္ခြက္မွ သံုးခြက္
ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ လံုး၀ မေသာက္သူမ်ားႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္
ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္စြမ္း ၃၀% နီးပါး ခန္႔ ေလ်ာ့နည္းျပီး ၆
ခြက္ႏွင့္ အထက္ ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ အမ်ိဳးသားဆိုလွ်င္ ၅၄% ၊
အမ်ိဳးသမီးဆိုလွ်င္ ၃၀% ဆီးခ်ိဳေရာဂါအႏၱရာယ္မွ အတိအက် ကင္းေ၀းေၾကာင္း
ေကာက္ခ်က္ခ်ခဲ့ၾကသည္။
ထိုေတြ႔ရွိခ်က္သည္ လက္ရွိ ကမၻာ့ေနာက္ဆံုးေပၚ ရလဒ္ ျဖစ္သည္။ ဤရလဒ္အရ
ေကာ္ဖီ မ်ားမ်ားေသာက္ပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အာနိသင္သည္
အမ်ိဳးသားမ်ား၌ ပို၍ ရရွိေၾကာင္းလည္း ေတြ႔ရွိရျပန္သည္။
ထိုသို႔ေသာ အာနိသင္သည္ ေကာ္ဖီတြင္ ပါ၀င္ေသာ ႏိုးၾကားတက္ၾကြေစသည့္
အာနိသင္ရွိေသာ ကဖိန္းဓာတ္ (Caffeine) ေၾကာင့္ မဟုတ္ေၾကာင္း၊
ကဖိန္းထုတ္ထားေသာ Decaffeinated Coffee မ်ားတြင္လည္း ဤေကာင္းက်ိဳးသည္
ထပ္တူ ရွိေၾကာင္း အဆိုပါ ေလ့လာမွဳ၏ စာတမ္းကို ဦးေဆာင္ေရးသားသူ
ဟားဗာ့ဒ္တကၠသိုလ္၏ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရးေက်ာင္းမွ ပါေမာကၡေဒါက္တာ
ေရာဘတ္ဗန္ဒမ္က ေျပာဆိုခဲ့သည္။
အာဟာရဂ်ာနယ္ (Journal of Nutrition) ကလည္း အထက္ပါ အဆိုကို
ေထာက္ခံေရးသားခဲ့ျပီး ဆီးခ်ိဳကာကြယ္ေသာ ေကာ္ဖီ၏ အာနိသင္သည္
ေကာ္ဖီမွဳန္႔ထဲတြင္ မမ်ားလွေသာ ပမာဏသာ ပါ၀င္ေသာ အခါးဓာတ္ ေပးစြမ္းသည့္
အျဖဴေရာင္ျခယ္အမွဳန္႔မ်ား၌ အမ်ားစု စုစည္းပါ၀င္ေသာ Dicinnamoylquinide
ေခၚ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ေဖာ္ျပပါရွိခဲ့သည္။
ထို႔အျပင္ ေကာ္ဖီတြင္ Quinines ဓာတုျဒပ္ေပါင္းမ်ား၊ ဗိုက္တာမင္အီးႏွင့္
အုပ္စု၀င္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား၊ Chlorogenic Acid စသည္တို႔ လည္း ရွိျပီး
၄င္းတို႔သည္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္သတၱိရွိျပီး မဂၢနီစီယမ္ သတၱဳဓာတ္လည္း
ၾကြယ္၀ေပရာ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း (Insulin) ၏ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို မက်ဆင္းေအာင္
ထိန္းသိမ္းျမွင့္တင္ေပးေသာ အာနိသင္ရွိသည္ကို ေတြ႔ရွိရသည္။ အင္ဆူလင္သည္
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းရန္ ပန္ကရိယေခၚ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္မွ
ထုတ္လုပ္ေပးလိုက္ေသာ ေဟာ္မုန္းျဖစ္ျပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားရျခင္းမွာ
ထိုေဟာ္မုန္း၏ အာနိသင္ က်ဆင္းလာျခင္းေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္
ျမင့္တက္လာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေလသည္။ ေကာ္ဖီေသာက္သံုးျခင္းသည္ အသက္အရြယ္
ရလာသည္ႏွင့္အမွ် အင္ဆူလင္ အာနိသင္ က်ဆင္းလာျခင္းကို တားဆီးသည့္
အာနိသင္ရွိေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း ျဖစ္သည္။
(၂) ေကာ္ဖီပံုမွန္ေသာက္သံုးသူမ်ား သည္ အသက္ၾကီးရင့္ခ်ိန္၌
ဦးေႏွာက္ပ်က္စီး၍ ျဖစ္တတ္ေသာ ေျခတုန္လက္တုန္ အသိေမ့ပါကင္ဆန္ေရာဂါ
(Parkinson ’s Disease) ၊ မွတ္ဥာဏ္မ်ား တစစႏွင့္ လံုး၀ေပ်ာက္ဆံုးသြားေသာ
အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ (Alzheimer’s Disease) တို႔ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သိသာစြာ
ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း Vanderbilt ေဆးစြဲျခင္းကုသမွဳစင္တာႏွင့္
ေကာ္ဖီေလ့လာမွဳ သက္ေမြးပညာေက်ာင္း၏ ဒါရိုက္တာ ေဒါက္တာပီတာမာတင္ႏွင့္
ကမၻာတစ္လႊား သုေတသီမ်ားက အဆိုျပဳခဲ့သည္။
အမွတ္စဥ္ (၁) စာပိုဒ္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ျပီးေသာ ဟားဗာ့ဒ္တကၠသိုလ္၏ ေလ့လာမွဳအရ
ေကာ္ဖီ ပံုမွန္ေသာက္သံုးလွ်င္ အထက္ပါေရာဂါမ်ားကို ၈၀% အထိ
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ ဤအာနိသင္ကေတာ့ ကဖိန္းဓာတ္ႏွင့္ ဆက္စပ္မွဳ ရွိျပီး
ကဖိန္းဓာတ္ မ်ားမ်ား ေန႔စဥ္ မွီ၀ဲေလေလ၊ ပါကင္ဆန္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ
ေလ်ာ့က်ေလဟု ေတြ႔ရွိရေၾကာင္း၊ ဤအာနိသင္သည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ ပိုမို
အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းမွဳ ရွိေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ဆိုသည္။ အဆိုပါ ရလဒ္ကို
အေမရိကန္ႏွင့္ ဂ်ပန္လူမ်ိဳး ၈၀၀၀ ကို ႏွစ္ ၃၀ ခန္႔ ေစာင့္ၾကည့္ ေလ့လာ
မွတ္တမ္းတင္ခဲ့ျခင္းျဖင့္ ရရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
(၃) ေကာ္ဖီစြဲေနသူမ်ားသည္ ကိုယ့္ကိုယ္ကို သတ္ေသရန္ အေတြးမ်ိဳး
ေကာ္ဖီမေသာက္သူမ်ားေလာက္ မေပၚေၾကာင္း (ေသာက္သူမ်ားက ပံုမွန္လူမ်ားေအာက္
ေလ်ာ့ေပၚသည္ဟုသာ ဆိုလိုျပီး ေကာ္ဖီမေသာက္သူမ်ားက ပံုမွန္ထက္ ပိုေပၚသည္ဟုု
မဆိုလိုပါ)၊ တစ္ေန႔ႏွစ္ခြက္ ပံုမွန္ေသာက္လွ်င္ အူမၾကီးကင္ဆာ
ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၂၅%၊ အသည္းေျခာက္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၈၀%၊
သည္းေျခေက်ာက္တည္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၅၀% စီ အသီးသီး
ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း ကမၻာတစ္၀န္း ေလ့လာမွဳမ်ားအရ ေတြ႔ရွိရသည္။
(၄) စာပိုဒ္ (၁)တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ Dicinnamoylquinide ျဒပ္ေပါင္းသည္
ဘိန္းႏွင့္ ကုိကင္းကဲ့သို႔ မူးယစ္ေဆးမ်ား၏ သက္ေရာက္မွဳကို လက္ခံေသာ
ဦးေႏွာက္တြင္းရွိ Opioid Receptors မ်ားကို သြားေရာက္ တြယ္ကပ္
ပိတ္ဆို႔ႏိုင္ေသာ အာနိသင္ ရွိေသာေၾကာင့္ ေကာ္ဖီပံုမွန္ေသာက္သူမ်ားသည္
အဆိုပါ မူးယစ္ေဆး၀ါးမ်ားကို ပံုမွန္လူမ်ားေလာက္ စြဲရန္ မလြယ္ေၾကာင္း
အျခားေလ့လာမွဳ တစ္ခုအရ ေတြ႔ရွိခဲ့ရသည္။ ေကာ္ဖီစြဲေနလွ်င္ အျခားအရာမ်ား
စြဲရန္ ခဲယဥ္းေသာ သေဘာဟု ပညာရွင္မ်ားက သံုးသပ္ၾကသည္။
(၅) ေကာ္ဖီထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ Trigonelline ဆိုေသာ ျဒပ္ေပါင္းသည္ ေကာ္ဖီ၏
ခါးေသာအရသာႏွင့္ ေမႊးပ်ံ႕ေသာ ရနံ႔ကို အေထာက္အပံ့ျပဳျပီး သြားမ်ား၏
ေၾကြလႊာေပၚတြင္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ကပ္ျငိျခင္းႏွင့္ ေပါက္ပြားျခင္း
ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကို တားျမစ္ႏိုင္ေသာ သတၱိရွိေသာေၾကာင့္
သြားပိုးစားအေခါင္းေပါက္မ်ား ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ခံတြင္းအနံ႔ဆိုးျခင္းကို
အတိုင္းအတာတစ္ခုအထိ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္ဟု အခ်ိဳ႕သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။
(၆) ေကာ္ဖီသည္ ဦးေႏွာက္အတြင္းမွ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းကို
ဖယ္ရွားတားျမစ္ႏိုင္ေသာ ဒိုပါမင္း (Dopamine) ဟူေသာ ပစၥည္းမ်ားကို
ထြက္ေစေသာေၾကာင့္ လူ႔စိတ္ကို အေပါင္းလကၡဏာဆန္ေသာ အေကာင္းျမင္ေသာ
အေနအထားတြင္ ရွိေနေစရန္ အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ စြမ္းႏိုင္သလို ဦးေႏွာက္ကို
ရႊင္လန္းေစေသာ အာနိသင္လည္း ၄င္း၏ ရနံ႔တြင္ ရွိသည္ကို ေတြ႔ရသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ ေကာ္ဖီေသာက္လွ်င္ အနံ႔ကို ေသခ်ာရွဴရွိဳက္၍ ေသာက္သံုးလွ်င္
ပို၍ အက်ိဳးရွိေစမည္ ျဖစ္သည္။
(၇) ကပ္ပ္ခ်ီႏို ေကာ္ဖီ (Cappuccino) ထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ
အျမွဳပ္မ်ားတြင္လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြ က္ အေရးပါေသာ ဗိုက္တာမင္မ်ားႏွင့္
ဇင့္ႏွင့္ ဆယ္လီနီယမ္ကဲ့သို႔ သတၱဳဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀ေသာ Almond ကဲ့သို႔ေသာ
အခြံမာသီးအဆန္မ်ား၊ ေခ်ာကလက္အမွဳန္႔မ်ား ပါ၀င္ျပီး ေမာ့ခါးေကာ္ဖီ (Mocha)
သည္ ေခ်ာကလက္ပါ၀င္မွဳ မ်ားျပားေသာေၾကာင့္ အဆိုပါ ေကာ္ဖီမ်ားသည္
အျခားေကာ္ဖီမ်ားထက္ ပိုမို၍ အာဟာရတန္ဖိုးျမင့္ေသာ ေကာ္ဖီမ်ား ျဖစ္သည္ဟု
ဆိုႏိုင္ေပမည္။
ေကာ္ဖီပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္း၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ား
(၁) အားလံုးသိၾကသည့္ အတိုင္းပင္ ေကာ္ဖီသည္ လူတစ္ဦးခ်င္းစီ၏ ခံႏိုင္ရည္
ပမာဏထက္ အနည္းငယ္ ေက်ာ္လြန္ေအာင္ ေသာက္သံုးမိလွ်င္ ရင္တုန္ျခင္း
ခံစားရမည္ ျဖစ္သည္။ စိတ္ေသာက ရွိေနခ်ိန္ စိတ္လွဳပ္ရွားေနခ်ိန္၌
စိတ္ျငိမ္ေအာင္ ေကာ္ဖီက လုပ္မေပးႏိုင္သလို စိတ္လွဳပ္ရွားမွဳကို
မီးထိုးေပးႏိုင္ျပီး စိတ္လွဳပ္ရွားမွဳေၾကာင့္ ရင္တုန္ေနသလို
ေကာ္ဖီေၾကာင့္ ထပ္ဆင့္ရင္တုန္၍ စိတ္မတည္မျငိမ္ ျဖစ္ေနမွဳကို
ပိုဆိုးေစသည္။(ေကာ္ဖီစြဲေနသူမို ႔ ေကာ္ဖီေတာင့္တကာ စဥ္းစားေတြးေခၚ၍
မရေတာ့လွ်င္ေတာ့ ေကာ္ဖီေသာက္လိုက ေသာက္ႏိုင္သည္)
ထိုသို႔ ကဖိန္း၏ အာနိသင္ေၾကာင့္ပင္ ေကာ္ဖီကို သမထ (သို႔)
တရားရွဳမွတ္လိုသူမ်ား၊ ေယာဂက်င့္စဥ္ လိုက္စားသူမ်ား ေရွာင္ၾကဥ္သင့္သည္။
(ပ်မ္းမွ် ေျပာရလွ်င္ ေကာ္ဖီသည္ ဆတူပမာဏ ရွိေသာ လက္ဖက္ရည္ႏွင့္
ကိုကာကိုလာတို႔ထက္ ကဖိန္းပါ၀င္မွဳ သံုးဆေက်ာ္ ပိုမ်ားသည္)
ထို႔အျပင္ ေကာ္ဖီသည္ ဆီးမ်ားေစေသာ အာနိသင္ (Diuretic Effect) လည္း
ရွိေသာေၾကာင့္ စိတ္လွဳပ္ရွားေနခ်ိန္တြင္ ပို၍ အိမ္သာခဏခဏ
သြားရေစေသာတစ္ခ်က္ကိုလည္း သတိခ်ပ္သင့္သည္။
(၂) ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္မ်ား ကဖိန္းလြန္ကဲလွ်င္ သေႏၶသားအေပၚ မေကာင္းေသာ
အာနိသင္မ်ား ရွိလာႏိုင္၍ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မ်ား ေကာ္ဖီကို ေတာ္ရံုသာ
ေသာက္သင့္သည္။ ထို႔အျပင္ ေကာ္ဖီသည္ ခြက္ေရ မ်ားမ်ား ေသာက္လွ်င္
ေသြးေပါင္တက္ေစေသာ အာနိသင္ ရွိေလရာ ေသြးေပါင္တက္ေသာ မိခင္ေလာင္းမ်ားႏွင့္
ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိသူမ်ား လြန္ကဲစြာ မေသာက္မိေအာင္ သတိျပဳေရွာင္ၾကဥ္ရမည္
ျဖစ္ေလသည္။
(၃) ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေစသည္ ဆိုေသာ္လည္း
ေကာ္ဖီတြင္ သၾကား၊ႏို႔ဆီ စေသာ အခ်ိဳမ်ားလည္း ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္
ေကာ္ဖီသက္သက္က ဆီးခ်ိဳကာကြယ္ေသာ္လည္း အခ်ိဳအဆိမ့္ လြန္ကဲစြာ
ထည့္ေသာက္လွ်င္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါအႏၱရာယ္ ရွိလာႏိုင္ေပသည္။
(၄) ေကာ္ဖီေသာက္လွ်င္ စိတ္က်ေရာဂါကို ကာကြယ္သည့္ အာနိသင္
ရရွိႏိုင္ေသာ္လည္း ေကာ္ဖီစြဲေနသူ တစ္ဦးသည္ (အထူးသျဖင့္ တစ္ေန႔
သံုးခြက္ႏွင့္ အထက္ေသာက္ေနက် သူတစ္ဦးသည္) ေသာက္ေနက် အခ်ိန္ထက္
နာရီအနည္းငယ္ ေက်ာ္လြန္ကာ မေသာက္ရေသးလွ်င္ စိတ္ရွဳပ္ေထြးျခင္း၊
အလိုမက်ျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က်သလို ခံစားရျခင္း စေသာ စိတ္ခံစားမွဳမ်ား
ျဖစ္ေပၚလာသည္ကို ေလ့လာေတြ႔ရွိရသည္။
(၅) Filter နဲ႔ စစ္ယူထုတ္လုပ္ထားျခင္း မရွိေသာ ေကာ္ဖီ (ေကာ္ဖီၾကမ္း)ကို
ၾကိဳ၍ ပံုမွန္ေသာက္လွ်င္ ေသြးတြင္း မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏ
တက္လာေၾကာင္း စမ္းသပ္စစ္ေဆးေတြ႔ရွိရသည္။ အေၾကာင္းရင္းမွာ ေကာ္ဖီတြင္း
အဆီဓာတ္ကို မဖယ္ရွားရေသးသျဖင့္ ျဖစ္ျပီး ျပဳျပင္ဖန္တီး၍ စစ္ယူထားေသာ
Filtered Coffee မ်ားတြင္ ဤအာနိသင္ မရွိသေလာက္ နည္းသြားသည္ကို ေတြ႔ရသည္။
(၆) ၂၀၀၆ ခုႏွစ္က ထုတ္ေ၀ခဲ့ေသာ အေမရိကန္ ႏွလံုးေဗဒဆိုင္ရာ
ေကာလိပ္ဂ်ာနယ္တြင္ ေကာ္ဖီ၌ ႏွလံုးၾကြက္သားမ်ားဆီသို႔ သြားေသာ ေသြးပမာဏကို
က်ဆင္းေစေသာ အာနိသင္ ရွိသည္ကို စမ္းသပ္ေတြ႔ရွိရေၾကာင္း
ေဖာ္ျပပါရွိခဲ့သည္။
(၇) ေကာ္ဖီသည္ ဓာတ္ေျမၾသဇာႏွင့္ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား အၾကိမ္ၾကိမ္ ဖ်န္းပက္ရေသာ
သီးႏွံမ်ိဳးျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ၄င္းပစၥည္းမ်ား၏ ၾကြင္းက်န္ရစ္ေသာ အႏၱရာယ္ကို
ႏွစ္ရွည္လမ်ား ေသာက္သံုးသူမ်ား ခံစားရဖြယ္ ရွိသည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက
သံုးသပ္ၾကေသာ္လည္း ၾကီးမားေသာ အေထာက္အထားေတာ့ ယေန႔အထိ မေတြ႔ရေသးပါ။
သဘာ၀နည္းျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ေအာ္ဂဲနစ္ေကာ္ဖီ ေသာက္သံုးႏိုင္လွ်င္ေတာ့
အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ေသာ္လည္း ထုတ္လုပ္စားရိတ္ ျမင့္ကာ ေစ်းၾကီးေသာေၾကာင့္
ကမၻာႏွင့္ခ်ီလွ်င္ပင္ မတြင္က်ယ္ေသးပါ။
(၈) ေကာ္ဖီသည္ ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မွဳ (Metabolism) ကို ျမန္ဆန္ေစေသာေၾကာင့္
ကယ္လိုရီ ေလာင္ကြ်မ္းမွဳကို အားေပးျပီး အခ်ိဳ႕လူမ်ားကို ပိန္ေစေသာ္လည္း
အခ်ိဳ႕သူမ်ားတြင္ Metabolism ျမန္လာသည္ႏွင့္ အမွ် အစာ ခံုမင္မွဳ၊ ခဏခဏ
စားခ်င္စိတ္ စသည္တို႔ပါ တိုးပြားလာသလို ေကာ္ဖီထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ ႏို႔၊
သၾကား စသည္တို႔သည္လည္း ကယ္လိုရီျမင့္ေသာ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေလရာ
အခ်ိဳ႕သူမ်ားကေတာ့ ေကာ္ဖီေသာက္ေလ ၀ေလ ျဖစ္တတ္သည္ကိုလည္း ေတြ႔ရသည္။
(၉) ေကာ္ဖီကို လြန္ကဲစြာ ေသာက္လွ်င္ အထူးသျဖင့္ အိပ္ခ်ိန္ႏွင့္ အနည္းဆံုး
ေလးငါးနာရီမျခားဘဲ ေသာက္လွ်င္ အိပ္၍ ေတာ္ေတာ္ႏွင့္ မေပ်ာ္ျခင္း
ျဖစ္တတ္သည္။ ေကာ္ဖီစြဲသူမ်ားကေတာ့ ၄င္းတို႔က ခံႏိုင္ရည္ရွိကာ
အိပ္၍ေပ်ာ္ေၾကာင္း ေျပာဆိုေလ့ရွိေသာ္လည္း တကယ္တမ္းေတာ့ ၄င္းတို႔
အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ဦးေႏွာက္ကအိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ရွိရမည့္ ပံုမွန္အေနအထားထက္
ႏိုးၾကားေန၍ ျပည့္ျပည့္၀၀ အိပ္ေရး၀ျခင္း မရွိေၾကာင္း ေလ့လာမွဳမ်ား အရ
သိရသည္။ ထိုျဖစ္ရပ္သည္ အိပ္ခ်ိန္နည္းသူမ်ားတြင္ ပို၍ သိသာျပီး
အိပ္ေရးမ၀ေသာဒဏ္ကို ရက္အတန္ၾကာအထိ ခံရေလ့ရွိေၾကာင္းပါ ေတြ႔ရွိရသည္။
ႏိုးေနက်အခ်ိန္၌ ပံုမွန္ႏိုးလာျမဲ အတိုင္း သူႏိုးလာခဲ့သည္။ ျခံထဲက
မိုးမခပင္၏ အရြက္စိမ္းသြယ္သြယ္မ်ား ေပၚတြင္ လင္းပြင့္ေနသည့္ ေနျခည္ႏုကို
ျပတင္းတံခါးမွ ျမင္ေနရသည္။ အျပင္ဘက္ ပတ္၀န္းက်င္မွ ငွက္တခ်ိဳ႕ေအာ္ျမည္သံ
ၾကားေနရသည့္ မနက္ခင္း ျဖစ္ပါသည္။ လတ္ဆတ္ေသာ စိတ္အလ်ဥ္ တစ္ခုႏွင့္အတူ
မ်က္လံုးမ်ား အလိုလို ပြင့္လာျပီးေနာက္ မနက္ခင္းေရာက္ျပီ ဟူေသာအသိကို
ခံစားရျခင္းသည္ အေတာ္ေလး အရသာ ရွိလွသည္ဟု သူေတြးမိသည္။
အရသာ………။ သူအရသာတစ္ခုကို ေတာင့္တလာမိသည္။ သိစိတ္ရွိလာသည္ႏွင့္ တျပိဳင္နက္
လိုအင္ေတာင့္တမွဳမ်ား ေပၚလာသည္မွာ လူသားသဘာ၀ပင္ ျဖစ္မည္ ထင္သည္။
သူေတာင့္တေသာ အရသာက ခ်က္ခ်င္း လွ်ာေပၚ ေရာက္မလာသည့္ အတြက္ အလိုမက်မွဳ
ေသးေသးေလး ေပၚလာသည္။
လွ်ာဖ်ားက ထိုအလိုမက်မွဳေလး ၾကီးလာမွာ ေၾကာက္လြန္းလွသည့္ သူ႔စိတ္သည္
သူ႔ခႏၶာကိုယ္ကို အိပ္ရာထဲမွ မီးဖိုခန္းထဲ ခဏခ်င္း ေရာက္သြားေစသည္။
မိနစ္ပိုင္းအတြင္း သူေတာင့္တေသာ အရာကို သူကိုယ္တိုင္ ေဖ်ာ္စပ္ႏိုင္ရန္
အဆင္သင့္ျဖစ္သြားသည္။ ခြက္ထဲက ေကာ္ဖီမွဳန္႔မ်ားေပၚ ေရေႏြးဆူဆူ
ေလာင္းထည့္လိုက္ျပီး ေမႊလိုက္ေတာ့ စြဲမက္ဖြယ္ သင္းပ်ံ႕ပ်ံ႕
ေကာ္ဖီနံ႔ထြက္လာ၏။ တစ္ငံုခ်င္း အရသာခံေသာက္ရင္းမွ ေနသာထိုင္သာ
ရွိသြားသည္။ အခုမွ ေန႔သစ္ကို သူအျပည့္အ၀ လက္ခံရရွိသြားျခင္း ျဖစ္သည္။
သူ႔အတြက္ေတာ့ မနက္ခင္းတြင္ ေကာ္ဖီသည္ ေနေရာင္ျခည္နီးနီး အေရးၾကီးေသာ
အရာျဖစ္ေနသည္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံသား အားလံုး၏ တစ္၀က္ေက်ာ္သည္
ေကာ္ဖီစြဲေနေၾကာင္း မေန႔က သတင္းတစ္ပုဒ္ထဲမွာ ဖတ္လိုက္ရ၏။ အေမရိကန္ေလာက္
မမ်ားရင္ေတာင္ ဒီႏိုင္ငံမွာလည္း ေကာ္ဖီသည္ က်ယ္ျပန္႔ေသာ
အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ အစဥ္အလာ တစ္ရပ္ ျဖစ္ေနသည္မွာ ေသခ်ာလွေပသည္။ သူ႔လို
တစ္ေန႔ အနည္းဆံုး ေကာ္ဖီ သံုးခြက္မွ မေသာက္ရရင္ မေနႏိုင္သူေတြ
အလုပ္ထဲမွာေတာင္ ေတာ္ေတာ္မ်ားေနေပျပီ။
အရာရာတြင္ ေကာင္းက်ိဳး ဆိုးက်ိဳးဟူ၍ ရွိမည္သာ ျဖစ္သည္။ ေန႔စဥ္
စြဲလန္းေသာက္သံုး ျဖစ္ေနေသာ ေကာ္ဖီမ်ား၏ ေကာင္းက်ိဳးႏွင့္ ဆိုးက်ိဳးကို
သူတိက်ေသခ်ာစြာ သိလိုလာသည္မွာ ၾကာျပီ ျဖစ္သည္။ အလုပ္မ်ားေတာ့ စာအုပ္ေတြ၊
အင္တာနက္ေတြေပၚလည္း ရွာမဖတ္အား။
တိုက္ဆိုင္ခ်င္ေတာ့ မေန႔က သူေန႔စဥ္ ဖတ္ေနက် mmDailyNews ၀က္ဘ္ဆိုက္တြင္
ေကာ္ဖီေရရွည္စြဲေသာက္ျခင္း၏ ေကာင္းက်ိဳး ဆိုးက်ိဳး
သက္ေရာက္မွဳမ်ားအေၾကာင္း ေဆာင္းပါး ပါလာသည္။
သိလိုစိတ္ မ်ားေနေသာေၾကာင့္ မ်က္ႏွာသစ္၊ မနက္စာ စားျပီးသည္ႏွင့္
ထိုေဆာင္းပါးကို ဖတ္ျဖစ္ခဲ့ေလသည္။
------------------------------
လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္တစ္ေထာင္ေက်ာ္ ခန္႔က အီသီယိုးပီးယားႏိုင္ငံသားမ်ား
ပထမဆံုး ေကာ္ဖီကို စားသံုးျခင္း ျပဳခဲ့ၾကသည္။ လန္းဆန္းႏိုးၾကြေစေသာ
အာနိသင္အတြက္ အသီးႏွင့္ အေစ့မ်ားကို ၀ါး၍ စားေသာက္ခဲ့ၾကျခင္း ျဖစ္သည္။
ကမၻာ့ပထမဆံုး စီးပြားျဖစ္ ေကာ္ဖီစိုက္ပ်ိဳးမွဳ ႏွင့္ အမွဳန္႔အျဖစ္
ျပဳလုပ္ေသာက္သံုးျခင္းကို ယီမင္ႏိုင္ငံတြင္ စတင္ခ့ဲေၾကာင္း မွတ္တမ္းမ်ား
အရ သိရသည္။ သို႔ေသာ္ ၁၇ ရာစု၏ ကုန္သြယ္ေရး ဖြံ႔ျဖိဳးမွဳမ်ားႏွင့္အတူ
ဥေရာပ၌ ေကာ္ဖီေစ်းကြက္ စတင္က်ယ္ျပန္႔လာခဲ့ျပီး ေခတ္အဆက္ဆက္
ေကာ္ဖီမ်ိဳးစံု တီထြင္ေဖာ္စပ္ကာ ကမၻာအႏွံ႔သို႔ နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္
ပ်ံ႕ႏွံ႔သြားခဲ့ေၾကာင္း ဖတ္ဖူးခဲ့သည္။
ယေန႔ကမၻာတစ္၀န္းလံုး၌ ေကာ္ဖီကို က်ယ္ျပန္႔စြာ ေသာက္သံုးေနၾကသလို လူဦးေရ
သန္းတစ္ေထာင္နီးပါးသည္ ေကာ္ဖီစြဲေနၾကေၾကာင္း သိရသည္။ လူ ၆ ေယာက္လွ်င္ ၁
ေယာက္ႏွဳန္းဟု အၾကမ္းဖ်ဥ္း ဆိုႏိုင္မည္။ ထိုမွ် လူၾကိဳက္မ်ားေနေသာ
ေကာ္ဖီ၏ အဆိုးအေကာင္းမ်ားကို မိမိႏွင့္ အဆင္ေျပျခင္း ရွိမရွိ
ခ်ိန္ထိုးတြက္ခ်က္ႏိုင္ရန္ စုစည္းေဖာ္ျပေပးလိုက္ရပါသည္။ သို႔ေသာ္
အခ်ဳပ္ဆိုလွ်င္ ေကာ္ဖီ၏ ေကာင္းကြက္ ဆိုးကြက္မ်ားကို ခ်ိန္ခြင္လွ်ာ
မွ်ၾကည့္လွ်င္ ေကာင္းကြက္က ပိုမ်ားသည္ဟု ပညာရွင္အမ်ားစုက
အဆိုျပဳပါေၾကာင္း စကားဦး ၾကိဳသမ္းပါရေစ။
ေကာ္ဖီပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္း၏ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား
(၁) ဟားဗာ့ဒ္တကၠသိုလ္မွ က်န္းမာေရး ပညာရွင္မ်ား၏ လူေပါင္း ၁၂၀,၀၀၀ ဦးကို
၁၈ ႏွစ္ၾကာ ေစာင့္ၾကည့္ မွတ္တမ္းတင္ထားေသာ ေလ့လာမွဳၾကီး ျပီးဆံုးေသာ အခါ
ရခဲဲ့ေသာ ရလဒ္မ်ားအရ ေန႕စဥ္ ေကာ္ဖီ တစ္ခြက္မွ သံုးခြက္
ပံုမွန္ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ လံုး၀ မေသာက္သူမ်ားႏွင့္ ယွဥ္လွ်င္
ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္စြမ္း ၃၀% နီးပါး ခန္႔ ေလ်ာ့နည္းျပီး ၆
ခြက္ႏွင့္ အထက္ ေသာက္သံုးသူမ်ားသည္ အမ်ိဳးသားဆိုလွ်င္ ၅၄% ၊
အမ်ိဳးသမီးဆိုလွ်င္ ၃၀% ဆီးခ်ိဳေရာဂါအႏၱရာယ္မွ အတိအက် ကင္းေ၀းေၾကာင္း
ေကာက္ခ်က္ခ်ခဲ့ၾကသည္။
ထိုေတြ႔ရွိခ်က္သည္ လက္ရွိ ကမၻာ့ေနာက္ဆံုးေပၚ ရလဒ္ ျဖစ္သည္။ ဤရလဒ္အရ
ေကာ္ဖီ မ်ားမ်ားေသာက္ပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အာနိသင္သည္
အမ်ိဳးသားမ်ား၌ ပို၍ ရရွိေၾကာင္းလည္း ေတြ႔ရွိရျပန္သည္။
ထိုသို႔ေသာ အာနိသင္သည္ ေကာ္ဖီတြင္ ပါ၀င္ေသာ ႏိုးၾကားတက္ၾကြေစသည့္
အာနိသင္ရွိေသာ ကဖိန္းဓာတ္ (Caffeine) ေၾကာင့္ မဟုတ္ေၾကာင္း၊
ကဖိန္းထုတ္ထားေသာ Decaffeinated Coffee မ်ားတြင္လည္း ဤေကာင္းက်ိဳးသည္
ထပ္တူ ရွိေၾကာင္း အဆိုပါ ေလ့လာမွဳ၏ စာတမ္းကို ဦးေဆာင္ေရးသားသူ
ဟားဗာ့ဒ္တကၠသိုလ္၏ ျပည္သူ႔က်န္းမာေရးေက်ာင္းမွ ပါေမာကၡေဒါက္တာ
ေရာဘတ္ဗန္ဒမ္က ေျပာဆိုခဲ့သည္။
အာဟာရဂ်ာနယ္ (Journal of Nutrition) ကလည္း အထက္ပါ အဆိုကို
ေထာက္ခံေရးသားခဲ့ျပီး ဆီးခ်ိဳကာကြယ္ေသာ ေကာ္ဖီ၏ အာနိသင္သည္
ေကာ္ဖီမွဳန္႔ထဲတြင္ မမ်ားလွေသာ ပမာဏသာ ပါ၀င္ေသာ အခါးဓာတ္ ေပးစြမ္းသည့္
အျဖဴေရာင္ျခယ္အမွဳန္႔မ်ား၌ အမ်ားစု စုစည္းပါ၀င္ေသာ Dicinnamoylquinide
ေခၚ ဓာတုျဒပ္ေပါင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္ဟု ေဖာ္ျပပါရွိခဲ့သည္။
ထို႔အျပင္ ေကာ္ဖီတြင္ Quinines ဓာတုျဒပ္ေပါင္းမ်ား၊ ဗိုက္တာမင္အီးႏွင့္
အုပ္စု၀င္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား၊ Chlorogenic Acid စသည္တို႔ လည္း ရွိျပီး
၄င္းတို႔သည္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္သတၱိရွိျပီး မဂၢနီစီယမ္ သတၱဳဓာတ္လည္း
ၾကြယ္၀ေပရာ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း (Insulin) ၏ စြမ္းေဆာင္ရည္ကို မက်ဆင္းေအာင္
ထိန္းသိမ္းျမွင့္တင္ေပးေသာ အာနိသင္ရွိသည္ကို ေတြ႔ရွိရသည္။ အင္ဆူလင္သည္
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းသိမ္းရန္ ပန္ကရိယေခၚ မုန္႔ခ်ိဳအိတ္မွ
ထုတ္လုပ္ေပးလိုက္ေသာ ေဟာ္မုန္းျဖစ္ျပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ျဖစ္ပြားရျခင္းမွာ
ထိုေဟာ္မုန္း၏ အာနိသင္ က်ဆင္းလာျခင္းေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္
ျမင့္တက္လာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေလသည္။ ေကာ္ဖီေသာက္သံုးျခင္းသည္ အသက္အရြယ္
ရလာသည္ႏွင့္အမွ် အင္ဆူလင္ အာနိသင္ က်ဆင္းလာျခင္းကို တားဆီးသည့္
အာနိသင္ရွိေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း ျဖစ္သည္။
(၂) ေကာ္ဖီပံုမွန္ေသာက္သံုးသူမ်ား
ဦးေႏွာက္ပ်က္စီး၍ ျဖစ္တတ္ေသာ ေျခတုန္လက္တုန္ အသိေမ့ပါကင္ဆန္ေရာဂါ
(Parkinson ’s Disease) ၊ မွတ္ဥာဏ္မ်ား တစစႏွင့္ လံုး၀ေပ်ာက္ဆံုးသြားေသာ
အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ (Alzheimer’s Disease) တို႔ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို သိသာစြာ
ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ေၾကာင္း Vanderbilt ေဆးစြဲျခင္းကုသမွဳစင္တာႏွင့္
ေကာ္ဖီေလ့လာမွဳ သက္ေမြးပညာေက်ာင္း၏ ဒါရိုက္တာ ေဒါက္တာပီတာမာတင္ႏွင့္
ကမၻာတစ္လႊား သုေတသီမ်ားက အဆိုျပဳခဲ့သည္။
အမွတ္စဥ္ (၁) စာပိုဒ္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ျပီးေသာ ဟားဗာ့ဒ္တကၠသိုလ္၏ ေလ့လာမွဳအရ
ေကာ္ဖီ ပံုမွန္ေသာက္သံုးလွ်င္ အထက္ပါေရာဂါမ်ားကို ၈၀% အထိ
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ ဤအာနိသင္ကေတာ့ ကဖိန္းဓာတ္ႏွင့္ ဆက္စပ္မွဳ ရွိျပီး
ကဖိန္းဓာတ္ မ်ားမ်ား ေန႔စဥ္ မွီ၀ဲေလေလ၊ ပါကင္ဆန္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ
ေလ်ာ့က်ေလဟု ေတြ႔ရွိရေၾကာင္း၊ ဤအာနိသင္သည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ားအတြက္ ပိုမို
အက်ိဳးျဖစ္ထြန္းမွဳ ရွိေၾကာင္း ပညာရွင္မ်ားက ဆိုသည္။ အဆိုပါ ရလဒ္ကို
အေမရိကန္ႏွင့္ ဂ်ပန္လူမ်ိဳး ၈၀၀၀ ကို ႏွစ္ ၃၀ ခန္႔ ေစာင့္ၾကည့္ ေလ့လာ
မွတ္တမ္းတင္ခဲ့ျခင္းျဖင့္ ရရွိခဲ့ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
(၃) ေကာ္ဖီစြဲေနသူမ်ားသည္ ကိုယ့္ကိုယ္ကို သတ္ေသရန္ အေတြးမ်ိဳး
ေကာ္ဖီမေသာက္သူမ်ားေလာက္ မေပၚေၾကာင္း (ေသာက္သူမ်ားက ပံုမွန္လူမ်ားေအာက္
ေလ်ာ့ေပၚသည္ဟုသာ ဆိုလိုျပီး ေကာ္ဖီမေသာက္သူမ်ားက ပံုမွန္ထက္ ပိုေပၚသည္ဟုု
မဆိုလိုပါ)၊ တစ္ေန႔ႏွစ္ခြက္ ပံုမွန္ေသာက္လွ်င္ အူမၾကီးကင္ဆာ
ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၂၅%၊ အသည္းေျခာက္ေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၈၀%၊
သည္းေျခေက်ာက္တည္ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခ ၅၀% စီ အသီးသီး
ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေၾကာင္း ကမၻာတစ္၀န္း ေလ့လာမွဳမ်ားအရ ေတြ႔ရွိရသည္။
(၄) စာပိုဒ္ (၁)တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ Dicinnamoylquinide ျဒပ္ေပါင္းသည္
ဘိန္းႏွင့္ ကုိကင္းကဲ့သို႔ မူးယစ္ေဆးမ်ား၏ သက္ေရာက္မွဳကို လက္ခံေသာ
ဦးေႏွာက္တြင္းရွိ Opioid Receptors မ်ားကို သြားေရာက္ တြယ္ကပ္
ပိတ္ဆို႔ႏိုင္ေသာ အာနိသင္ ရွိေသာေၾကာင့္ ေကာ္ဖီပံုမွန္ေသာက္သူမ်ားသည္
အဆိုပါ မူးယစ္ေဆး၀ါးမ်ားကို ပံုမွန္လူမ်ားေလာက္ စြဲရန္ မလြယ္ေၾကာင္း
အျခားေလ့လာမွဳ တစ္ခုအရ ေတြ႔ရွိခဲ့ရသည္။ ေကာ္ဖီစြဲေနလွ်င္ အျခားအရာမ်ား
စြဲရန္ ခဲယဥ္းေသာ သေဘာဟု ပညာရွင္မ်ားက သံုးသပ္ၾကသည္။
(၅) ေကာ္ဖီထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ Trigonelline ဆိုေသာ ျဒပ္ေပါင္းသည္ ေကာ္ဖီ၏
ခါးေသာအရသာႏွင့္ ေမႊးပ်ံ႕ေသာ ရနံ႔ကို အေထာက္အပံ့ျပဳျပီး သြားမ်ား၏
ေၾကြလႊာေပၚတြင္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား ကပ္ျငိျခင္းႏွင့္ ေပါက္ပြားျခင္း
ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကို တားျမစ္ႏိုင္ေသာ သတၱိရွိေသာေၾကာင့္
သြားပိုးစားအေခါင္းေပါက္မ်ား ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ ခံတြင္းအနံ႔ဆိုးျခင္းကို
အတိုင္းအတာတစ္ခုအထိ ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည္ဟု အခ်ိဳ႕သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။
(၆) ေကာ္ဖီသည္ ဦးေႏွာက္အတြင္းမွ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္းကို
ဖယ္ရွားတားျမစ္ႏိုင္ေသာ ဒိုပါမင္း (Dopamine) ဟူေသာ ပစၥည္းမ်ားကို
ထြက္ေစေသာေၾကာင့္ လူ႔စိတ္ကို အေပါင္းလကၡဏာဆန္ေသာ အေကာင္းျမင္ေသာ
အေနအထားတြင္ ရွိေနေစရန္ အတိုင္းအတာ တစ္ခုအထိ စြမ္းႏိုင္သလို ဦးေႏွာက္ကို
ရႊင္လန္းေစေသာ အာနိသင္လည္း ၄င္း၏ ရနံ႔တြင္ ရွိသည္ကို ေတြ႔ရသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ ေကာ္ဖီေသာက္လွ်င္ အနံ႔ကို ေသခ်ာရွဴရွိဳက္၍ ေသာက္သံုးလွ်င္
ပို၍ အက်ိဳးရွိေစမည္ ျဖစ္သည္။
(၇) ကပ္ပ္ခ်ီႏို ေကာ္ဖီ (Cappuccino) ထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ
အျမွဳပ္မ်ားတြင္လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြ
ဇင့္ႏွင့္ ဆယ္လီနီယမ္ကဲ့သို႔ သတၱဳဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀ေသာ Almond ကဲ့သို႔ေသာ
အခြံမာသီးအဆန္မ်ား၊ ေခ်ာကလက္အမွဳန္႔မ်ား ပါ၀င္ျပီး ေမာ့ခါးေကာ္ဖီ (Mocha)
သည္ ေခ်ာကလက္ပါ၀င္မွဳ မ်ားျပားေသာေၾကာင့္ အဆိုပါ ေကာ္ဖီမ်ားသည္
အျခားေကာ္ဖီမ်ားထက္ ပိုမို၍ အာဟာရတန္ဖိုးျမင့္ေသာ ေကာ္ဖီမ်ား ျဖစ္သည္ဟု
ဆိုႏိုင္ေပမည္။
ေကာ္ဖီပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္း၏ ဆိုးက်ိဳးမ်ား
(၁) အားလံုးသိၾကသည့္ အတိုင္းပင္ ေကာ္ဖီသည္ လူတစ္ဦးခ်င္းစီ၏ ခံႏိုင္ရည္
ပမာဏထက္ အနည္းငယ္ ေက်ာ္လြန္ေအာင္ ေသာက္သံုးမိလွ်င္ ရင္တုန္ျခင္း
ခံစားရမည္ ျဖစ္သည္။ စိတ္ေသာက ရွိေနခ်ိန္ စိတ္လွဳပ္ရွားေနခ်ိန္၌
စိတ္ျငိမ္ေအာင္ ေကာ္ဖီက လုပ္မေပးႏိုင္သလို စိတ္လွဳပ္ရွားမွဳကို
မီးထိုးေပးႏိုင္ျပီး စိတ္လွဳပ္ရွားမွဳေၾကာင့္ ရင္တုန္ေနသလို
ေကာ္ဖီေၾကာင့္ ထပ္ဆင့္ရင္တုန္၍ စိတ္မတည္မျငိမ္ ျဖစ္ေနမွဳကို
ပိုဆိုးေစသည္။(ေကာ္ဖီစြဲေနသူမို
မရေတာ့လွ်င္ေတာ့ ေကာ္ဖီေသာက္လိုက ေသာက္ႏိုင္သည္)
ထိုသို႔ ကဖိန္း၏ အာနိသင္ေၾကာင့္ပင္ ေကာ္ဖီကို သမထ (သို႔)
တရားရွဳမွတ္လိုသူမ်ား၊ ေယာဂက်င့္စဥ္ လိုက္စားသူမ်ား ေရွာင္ၾကဥ္သင့္သည္။
(ပ်မ္းမွ် ေျပာရလွ်င္ ေကာ္ဖီသည္ ဆတူပမာဏ ရွိေသာ လက္ဖက္ရည္ႏွင့္
ကိုကာကိုလာတို႔ထက္ ကဖိန္းပါ၀င္မွဳ သံုးဆေက်ာ္ ပိုမ်ားသည္)
ထို႔အျပင္ ေကာ္ဖီသည္ ဆီးမ်ားေစေသာ အာနိသင္ (Diuretic Effect) လည္း
ရွိေသာေၾကာင့္ စိတ္လွဳပ္ရွားေနခ်ိန္တြင္ ပို၍ အိမ္သာခဏခဏ
သြားရေစေသာတစ္ခ်က္ကိုလည္း သတိခ်ပ္သင့္သည္။
(၂) ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္မ်ား ကဖိန္းလြန္ကဲလွ်င္ သေႏၶသားအေပၚ မေကာင္းေသာ
အာနိသင္မ်ား ရွိလာႏိုင္၍ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မ်ား ေကာ္ဖီကို ေတာ္ရံုသာ
ေသာက္သင့္သည္။ ထို႔အျပင္ ေကာ္ဖီသည္ ခြက္ေရ မ်ားမ်ား ေသာက္လွ်င္
ေသြးေပါင္တက္ေစေသာ အာနိသင္ ရွိေလရာ ေသြးေပါင္တက္ေသာ မိခင္ေလာင္းမ်ားႏွင့္
ေသြးတိုးေရာဂါ ရွိသူမ်ား လြန္ကဲစြာ မေသာက္မိေအာင္ သတိျပဳေရွာင္ၾကဥ္ရမည္
ျဖစ္ေလသည္။
(၃) ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းသည္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို ကာကြယ္ေစသည္ ဆိုေသာ္လည္း
ေကာ္ဖီတြင္ သၾကား၊ႏို႔ဆီ စေသာ အခ်ိဳမ်ားလည္း ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္
ေကာ္ဖီသက္သက္က ဆီးခ်ိဳကာကြယ္ေသာ္လည္း အခ်ိဳအဆိမ့္ လြန္ကဲစြာ
ထည့္ေသာက္လွ်င္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါအႏၱရာယ္ ရွိလာႏိုင္ေပသည္။
(၄) ေကာ္ဖီေသာက္လွ်င္ စိတ္က်ေရာဂါကို ကာကြယ္သည့္ အာနိသင္
ရရွိႏိုင္ေသာ္လည္း ေကာ္ဖီစြဲေနသူ တစ္ဦးသည္ (အထူးသျဖင့္ တစ္ေန႔
သံုးခြက္ႏွင့္ အထက္ေသာက္ေနက် သူတစ္ဦးသည္) ေသာက္ေနက် အခ်ိန္ထက္
နာရီအနည္းငယ္ ေက်ာ္လြန္ကာ မေသာက္ရေသးလွ်င္ စိတ္ရွဳပ္ေထြးျခင္း၊
အလိုမက်ျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က်သလို ခံစားရျခင္း စေသာ စိတ္ခံစားမွဳမ်ား
ျဖစ္ေပၚလာသည္ကို ေလ့လာေတြ႔ရွိရသည္။
(၅) Filter နဲ႔ စစ္ယူထုတ္လုပ္ထားျခင္း မရွိေသာ ေကာ္ဖီ (ေကာ္ဖီၾကမ္း)ကို
ၾကိဳ၍ ပံုမွန္ေသာက္လွ်င္ ေသြးတြင္း မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ ပမာဏ
တက္လာေၾကာင္း စမ္းသပ္စစ္ေဆးေတြ႔ရွိရသည္။ အေၾကာင္းရင္းမွာ ေကာ္ဖီတြင္း
အဆီဓာတ္ကို မဖယ္ရွားရေသးသျဖင့္ ျဖစ္ျပီး ျပဳျပင္ဖန္တီး၍ စစ္ယူထားေသာ
Filtered Coffee မ်ားတြင္ ဤအာနိသင္ မရွိသေလာက္ နည္းသြားသည္ကို ေတြ႔ရသည္။
(၆) ၂၀၀၆ ခုႏွစ္က ထုတ္ေ၀ခဲ့ေသာ အေမရိကန္ ႏွလံုးေဗဒဆိုင္ရာ
ေကာလိပ္ဂ်ာနယ္တြင္ ေကာ္ဖီ၌ ႏွလံုးၾကြက္သားမ်ားဆီသို႔ သြားေသာ ေသြးပမာဏကို
က်ဆင္းေစေသာ အာနိသင္ ရွိသည္ကို စမ္းသပ္ေတြ႔ရွိရေၾကာင္း
ေဖာ္ျပပါရွိခဲ့သည္။
(၇) ေကာ္ဖီသည္ ဓာတ္ေျမၾသဇာႏွင့္ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား အၾကိမ္ၾကိမ္ ဖ်န္းပက္ရေသာ
သီးႏွံမ်ိဳးျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ၄င္းပစၥည္းမ်ား၏ ၾကြင္းက်န္ရစ္ေသာ အႏၱရာယ္ကို
ႏွစ္ရွည္လမ်ား ေသာက္သံုးသူမ်ား ခံစားရဖြယ္ ရွိသည္ဟု ပညာရွင္မ်ားက
သံုးသပ္ၾကေသာ္လည္း ၾကီးမားေသာ အေထာက္အထားေတာ့ ယေန႔အထိ မေတြ႔ရေသးပါ။
သဘာ၀နည္းျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးေသာ ေအာ္ဂဲနစ္ေကာ္ဖီ ေသာက္သံုးႏိုင္လွ်င္ေတာ့
အေကာင္းဆံုး ျဖစ္ေသာ္လည္း ထုတ္လုပ္စားရိတ္ ျမင့္ကာ ေစ်းၾကီးေသာေၾကာင့္
ကမၻာႏွင့္ခ်ီလွ်င္ပင္ မတြင္က်ယ္ေသးပါ။
(၈) ေကာ္ဖီသည္ ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္ပ်က္မွဳ (Metabolism) ကို ျမန္ဆန္ေစေသာေၾကာင့္
ကယ္လိုရီ ေလာင္ကြ်မ္းမွဳကို အားေပးျပီး အခ်ိဳ႕လူမ်ားကို ပိန္ေစေသာ္လည္း
အခ်ိဳ႕သူမ်ားတြင္ Metabolism ျမန္လာသည္ႏွင့္ အမွ် အစာ ခံုမင္မွဳ၊ ခဏခဏ
စားခ်င္စိတ္ စသည္တို႔ပါ တိုးပြားလာသလို ေကာ္ဖီထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ ႏို႔၊
သၾကား စသည္တို႔သည္လည္း ကယ္လိုရီျမင့္ေသာ ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေလရာ
အခ်ိဳ႕သူမ်ားကေတာ့ ေကာ္ဖီေသာက္ေလ ၀ေလ ျဖစ္တတ္သည္ကိုလည္း ေတြ႔ရသည္။
(၉) ေကာ္ဖီကို လြန္ကဲစြာ ေသာက္လွ်င္ အထူးသျဖင့္ အိပ္ခ်ိန္ႏွင့္ အနည္းဆံုး
ေလးငါးနာရီမျခားဘဲ ေသာက္လွ်င္ အိပ္၍ ေတာ္ေတာ္ႏွင့္ မေပ်ာ္ျခင္း
ျဖစ္တတ္သည္။ ေကာ္ဖီစြဲသူမ်ားကေတာ့ ၄င္းတို႔က ခံႏိုင္ရည္ရွိကာ
အိပ္၍ေပ်ာ္ေၾကာင္း ေျပာဆိုေလ့ရွိေသာ္လည္း တကယ္တမ္းေတာ့ ၄င္းတို႔
အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ဦးေႏွာက္ကအိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္ ရွိရမည့္ ပံုမွန္အေနအထားထက္
ႏိုးၾကားေန၍ ျပည့္ျပည့္၀၀ အိပ္ေရး၀ျခင္း မရွိေၾကာင္း ေလ့လာမွဳမ်ား အရ
သိရသည္။ ထိုျဖစ္ရပ္သည္ အိပ္ခ်ိန္နည္းသူမ်ားတြင္ ပို၍ သိသာျပီး
အိပ္ေရးမ၀ေသာဒဏ္ကို ရက္အတန္ၾကာအထိ ခံရေလ့ရွိေၾကာင္းပါ ေတြ႔ရွိရသည္။
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.